De nieuwe energienormen voor nieuwbouw: Wat moet je weten?

Bij het plannen van je nieuwbouwproject is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de recente ontwikkelingen en regelgeving. Sinds 2023 zijn er nieuwe energienormen van kracht, opgelegd door de Vlaamse Overheid. Hier vind je een korte samenvatting van wat alle nieuwbouwprojecten vanaf 1 januari 2023 moeten naleven. 

Hoger aandeel hernieuwbare energie vereist

Voor bouwvergunningsaanvragen vanaf 2023 is het verplicht om een hoger aandeel hernieuwbare energie te integreren in zowel nieuwbouw als ingrijpende energetische renovaties. Voor nieuwe wooneenheden moet het minimumaandeel worden verhoogd naar minimaal 25 kWh/m², terwijl voor niet-residentiële eenheden minstens 35 kWh/m² vereist is. Denk bijvoorbeeld aan het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp, waardoor je deels of zelfs volledig zelfvoorzienend kunt zijn qua energie.


Lage temperatuurverwarming verplicht

Een andere belangrijke verandering is de verplichting tot het installeren van een verwarmingssysteem op lage temperatuur, bij nieuwbouwprojecten die gebruikmaken van centrale verwarming met water als afgiftemedium. Dat heeft als doel om je woning klaar te maken voor de toekomst, waarin duurzame opwekkers zoals warmtepompen steeds vaker gebruikt zullen worden. Kies bijvoorbeeld voor een lagetemperatuurverwarmingssysteemzoals vloerverwarming, om goed voorbereid te zijn op die ontwikkelingen


E-peil 20 in plaats van E-peil 30

Het Energieprestatiepeil of E-peil, dat de energieprestatie van je woning weergeeft, wordt ook aangepast. Wat vorig jaar nog maximaal E30 was, is vanaf dit jaar maximaal E20 geworden. Het niet voldoen aan de vereiste normen kan leiden tot boetes. Investeer daarom in energiezuinige maatregelen, zoals goede isolatie, hoogwaardige ramen en deuren, en een efficiënt verwarmingssysteem om het E-peil van je woning te verlagen en te voldoen aan de nieuwe energienormen.


Financiële voordelen van energiezuinig bouwen

Misschien vraag je je af of deze energiezuinige maatregelen financieel haalbaar zijn. Het goede nieuws is dat energiezuinig bouwen op de lange termijn juist financieel interessant is. Ten eerste kun je besparen op je energierekening, omdat je woning minder energie verbruikt. Daarnaast zijn er verschillende subsidies en financiële voordelen beschikbaar voor energiezuinige nieuwbouwprojecten. Denk bijvoorbeeld aan belastingvoordelen, subsidies van de overheid of speciale leningen met gunstige voorwaarden.

Bij HomeQue begrijpen we het belang van energiezuinig bouwen en helpen we je graag bij het realiseren van een duurzame en financieel interessante nieuwbouwwoning. We bieden zonnepanelen, warmtepompen en energiezuinige verwarmingssystemen aan. We kunnen je nieuwbouwwoning daarnaast ook voorzien van de nieuwste technologieën op het gebied van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Als je kiest om te bouwen met HomeQue, geniet je van de voordelen op lange termijn.