Tips om je woning duurzaam te maken

Kies de juiste oriëntatie
Met een slaapkamer aan de oost-zuidoostzijde kan je ‘s ochtends van de zonsopgang genieten. Tegen ’s avonds is de ruimte afgekoeld. De berging voorzie je het best aan de noordzijde; voor leefruimtes en de badkamer is een zuidelijke oriëntatie ideaal.

Plant een boom
Nog duurzamer dan zonnewering is het planten van één of meerdere bomen. Bomen vangen CO2 op en zijn ideale natuurlijke thermostaten. Ze beschutten je huis in elk seizoen tegen zon en wind. Hou wel rekening met de inplanting van bomen als je zonnepanelen installeert.

Denk aan ontharding
Haal die tegels uit de voortuin en de kasseien van je oprit. Er zijn al heel wat alternatieven op de markt om aan ontharding te doen. Een aantal gemeenten geeft zelfs 'stoeppremies'.

Buffer water
Regenwater bufferen kan in de regenwaterput, in regentonnen en – als je er de plaats voor hebt – in een vijver of een wadi. Zo’n wadi (Water Afvoer Drainage Infiltratie) is een met grind en zand gevulde kom of bekken dat zowel water kan vasthouden als laten infiltreren. Regenwater is ook van groot belang voor de planten. Strooi daarom wat mulch, gehakseld hout of andere biomateriaal tussen planten, zodat dat materiaal water opslorpt.

Kortom
Er zijn dus meerdere manieren om een woning duurzamer te maken. Dit kunnen grote investeringen zijn, maar ook het veranderen van kleine gewoontes. Het verduurzamen van uw woning draagt bij aan een lagere energierekening, hogere woningwaarde en, boven alles, een beter milieu. De investeringen voor een duurzamere woning betalen zich na enkele jaren vanzelf terug.


Meer van onze blogposts

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.