Waarom kiezen voor houtmassiefbouw?

Bouwen met hout? Dan denken de meeste mensen spontaan aan houtskeletbouw. Met houtmassiefbouw zijn ze wat minder vertrouwd. Toch kiezen we bij HomeQue bewust voor houtmassiefbouw om onze modulaire, ecologische woningen te bouwen. Er zijn immers heel wat voordelen aan verbonden.

“Hout is het nieuwe goud”, wordt wel eens gezegd. Terecht, want bouwen met hout heeft heel wat pluspunten. Het is ten eerste een natuurlijk product dat volledig herbruikbaar is. Hout neemt ook CO2 op, waardoor de ecologische voetafdruk van je woning verkleint. Bovendien is het een pak lichter dan traditionele bouwmaterialen, waardoor het transport minder belastend is voor het milieu. En toch hoef je je over de stevigheid geen zorgen te maken, want een houten woning is even sterk als een constructie uit staal of beton. 
Het CLT dat we bij HomeQue gebruiken is circulair, duurzaam hout.

Ook mooi meegenomen is dat het bouwproces minder weersafhankelijk en voorspelbaarder is. Een groot deel van het werk kan vooraf gebeuren in een fabriekshal en de montage op de werf loopt veel sneller. Met hout bouwen is een droog proces; de ruwbouw kan dan ook in een kortere tijdspanne afgewerkt worden. Daardoor spaar je gemakkelijk een paar maanden uit vergeleken met een traditioneel bouwproject.

Thermisch comfort

Niet alle woningen in houtbouw zijn op dezelfde manier opgetrokken. Naast houtskeletbouw bestaat ook houtmassiefbouw, de methode waar we bij HomeQue voor kiezen. Houtmassiefbouw heeft zijn oorsprong in koude, onherbergzame streken, zoals Scandinavië en Rusland. Hout was er vaak de enige beschikbare grondstof om mee te bouwen. De dragende muren van de woning worden opgebouwd uit gestapelde houten balken.

Doordat de muren van een huis in houtmassiefbouw uit een massieve kern bestaan, creëer je er een aangenaam binnenklimaat mee. Dat heeft te maken met de thermische inertie, zoals dat dan heet: de mate waarin materialen warmte opslaan. Een huis in houtmassiefbouw houdt beter warmte vast in de winter en blijft in de zomer langer koel. Ook de gevoelstemperatuur ligt hoger: de binnentemperatuur in een huis in houtmassiefbouw voelt gemiddeld 2 graden Celcius warmer aan. Perfect om te besparen op je verwarmingskosten dus.

Om dezelfde reden, namelijk de massieve houten wanden, is een huis in houtmassiefbouw ook op het vlak van akoestiek zeer aangenaam.

Nice to know: het FSC- of PEFC-gecertificeerd hout dat we bij HomeQue gebruiken voor de massieve houtpanelen is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Bij het kappen worden er steevast nieuwe bomen geplant.



Meer van onze blogposts

Jouw Dynamic Snippet wordt hier weergegeven ... Dit bericht wordt weergegeven omdat je niet zowel een filter als een sjabloon hebt opgegeven om te gebruiken.