Containerwoningen zijn niet de enige manier om modulair te bouwen

Bij de term ‘modulair bouwen’ denken veel mensen meteen aan containerwoningen: huizen die zijn samengesteld met verschillende (gebruikte) containers. Maar modulair bouwen gaat ruimer dan dat. Zo zijn de modulewoningen van HomeQue samengesteld met units uit massief CLT-hout.

Modulair bouwen heeft heel wat voordelen: na een vlot en efficiënt bouwproces trek je meteen in in jouw instapklare woning. Een modulaire woning is immers opgebouwd uit prefab modules die kant en klaar op je werf geleverd en gemonteerd worden. Die modules kunnen containers zijn – en dan spreken we van containerwoningen – maar ze kunnen ook uit andere materialen bestaan. Bij HomeQue zijn de wanden van de modules bijvoorbeeld opgebouwd uit massief CLT of kruislaagshout.  Dergelijk hout is superstevig, haalt uitstekende isolatiewaarden, slaat CO2 op, is akoestisch top én is circulair.

Veel ruimte en indelingsmogelijkheden

Een ander belangrijk verschil met containerwoningen, zijn de afmetingen van de units. Zeecontainers hebben natuurlijk standaard maten waaraan je niets kan wijzigen. Daardoor ben je qua indeling vrij beperkt. De HomeQue-units zijn breder en hoger, waardoor ze meer ontwerpmogelijkheden bieden. De modules zijn maximum 3,5 meter breed en 12 meter lang, maar zijn volledig aanpasbaar; door ze te combineren kan je dus best een ruime woning bouwen. De plafondhoogte van de HomeQue-woningen is 2,6 meter. Het resultaat: een groot ruimtegevoel en optimale levenskwaliteit. Het zijn dus allesbehalve tiny houses (en daarmee ontkrachten we meteen een ander misverstand over modulaire woningen).

Ook op het vlak van afwerkingsmogelijkheden biedt een HomeQue-woning net iets meer flexibiliteit. Fan van een houten gevelbekleding of hou je het liever strak met sierpleister? Of misschien wil je liever een schuin dak dan een plat? De afwerking kan je – net als de indeling – volledig zelf kiezen.